e-ASIA JRP International Environment Workshop

The Program Management Unit for Human Resources & Institutional Development, Research and Innovation (PMU-B), Thailand in cooperation with National Science and Technology Development Agency (NSTDA), Thailand and e-ASIA Secretariat will be hosting the e-ASIA JRP International Workshop on Environment.

1. Background

The recent IPCC's Working Group 2 Report on "Impacts, Adaptation and Vulnerability" has highlighted that climate change is already causing widespread disruption in every region in the world at current global warming levels, due to past emissions, and further worsening of impacts is inevitable. Many countries have pledged to reduce CO₂ emissions to limit the global temperature rise to a maximum of 1.5 °C by 2050. Advances in carbon capture technologies form keystones in reducing industrial CO₂ emissions amidst the incoming climate crisis. CO₂ emissions are prevalent in the power and manufacturing industry as it is difficult to develop methods that fully strip CO₂ from waste exhaust gases. Decarbonization methods, such as replacing coal with renewable options, have been deployed instead. New technology developments required to reduce costs and capture as much as 99% of CO₂. The developments are essential in reducing overall emission. To solve the climate crisis in the long term, CCS and CCUS which is technology-based, and nature-based solutions need to be utilized alongside renewable power sources and green technologies to replace the current fossil-fuel dependent power supply system.

As a result of e-ASIA Annual Board Meeting 2022, Indonesia, Thailand, and Japan agreed to jointly launch an open call in Environment on 12^{th} e-ASIA call for proposals. The e-ASIA JRP Environment Workshop is therefore conceived in response to this initiative.

2. Purpose

This workshop aims to promote environment research in Asia and build a team of researchers to apply for the 12th e-ASIA JRP open call in Environment.

Country	Member Organization (Funding Agency)	Funding modality
Indonesia	Ministry of Education, Culture, Research and Technology (DIKBUDRISTEK)	0
Japan	Japan Science and Technology Agency (JST)	0
Thailand	National Research Council of Thailand (NRCT)	0
Thailand	Program Management Unit for Human Resources & Institutional	0
	Development, Research and Innovation (PMU-B)	
Lao PDR	Ministry of Education and Sports (MOES)	Δ

O : NEW (New budget from FA)

△ : In kind (Researchers participate with their own funds)

e-ASIA JRP International Environment Workshop Agenda

9 February 2023

Time (Thailand)	Program				
08:45 - 09:00	Workshop Opens				
Opening Session					
,	Laemlak, International Relations Office, NSTDA				
09:00 - 09:05	Opening Remarks				
(5 min)	Mr. Masaki SATO, Manager, Department of International Affairs, Japan Science and				
	Technology Agency (JST)				
09:05 - 09:10	Welcome Remarks				
(5 min)	Prof. Dr. Sompong Klaynongsruang , Director, The Program Management Unit for Human Resources & Institutional Development, Research and Innovation (PMU-B)				
09:10 - 09:15	Group Photo				
(5 min)	Introduce Chair for each session (MC)				
	Session 1: Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS)				
(Technology-based Solutions) Chair: Dr. Hidetaka YAMADA, Associate Professor, Kanazawa University					
09:15 - 09:30	Speaker 1-1 (Chair): Introduction (overview)				
(15 min)	Dr. Hidetaka YAMADA, Associate Professor, Kanazawa University, Japan				
,	Title: Amine-based capture of CO2 for utilization and storage				
09:30 - 09:45	Speaker 1-2:				
(15 min)	Dr. Hiroshi MACHIDA, Associate Professor, Nagoya University, Japan				
	Title: Integrated Process for CO2 Capture and Utilization using Phase Separation				
	Solvent				
09:45 - 10:00	Speaker 1-3:				
(15 min)	Prof. Wongkot Wongsapai, Chiang Mai University, Thailand				
	Title: The Development of Carbon Capture Utilization and Storage Business Model for Carbon Neutrality Target in Thailand: The Key Enabling Issues				
10:00 - 10:15	Speaker 1-4:				
(15 min)	Assistant Prof. Dr. Tanapon Phenrat, Naresuan University, Thailand				
	Title: Potential Use of Subsurface Methanogenesis in Depleted Oil and Gas Fields				
	around the World for Valuable Methane Production from Sequestered CO2:				
	Important Findings from Field Characterization and Laboratory Feasibility Study				
10:15 - 10:30	Speaker 1-5:				
(15 min)	Prof. Dr. Wawan Gunawan A. Kadir, M.S., from Institute Technology Bandung (ITB),				
-	Indonesia				
	Title: Implementation of Carbon Capture and Storage (CCS) on Increasing Oil Production and Reducing GHG (CO2) Emissions				
10:30 - 11:00	Session 1: Group Discussion on future collaboration opportunities in e-ASIA JRP				
(30 min)	Each session-chair will lead their discussion and prepare a short presentation for wrap-up.				
11:00 – 11:15	Coffee Break				
(15 min)					

	Session 2: Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS)		
(Nature-based Solutions)			
Chair: Assoc. Prof. Dr. Sate Sampattagul, Chiang Mai University			
11:15 - 11:30	Speaker 2-1 (Chair): Introduction (overview)		
(15 min)	Assoc. Prof. Dr. Sate Sampattagul, Chiang Mai University, Thailand		
	Title: Overview of Technology and Policy for CCUS & Nature-based Solutions		
11:30- 11:45	Speaker 2-2:		
(15 min)	Dr. Motoaki SEKI, Plant Genomic Network Research Team Leader, RIKEN, Japan Title: Ethanol-mediated novel survival strategy against drought, heat and high-		
	salinity stresses in plants		
11:45 - 12:00	Speaker 2-3:		
(15 min)	Assoc. Prof. Dr. Anchana Prathep, Prince of Songkla University, Thailand		
,	Title: Potential of nature-based solutions for climate mitigation with an emphasis		
	on blue carbon in SE Asia		
12:00 - 12:15	Speaker 2-4 (ONLINE):		
(15 min)	<i>Dr. Ir. Farah Mulyasari</i> , S.T., M.T., Pertamina University (UP), Indonesia		
	Title: Blue Carbon Initiative: Natural-based Solution to Accelerate Indonesia's Net		
	Zero Emission Goal by Pertamina Foundation and Universitas Pertamina		
12:15- 12:45	Session 2: Group Discussion on future collaboration opportunities in e-ASIA JRP		
(30 min)	Each session-chair will lead their discussion and prepare a short presentation for wrap-up.		
12:45- 13:45	Lunch Break		
(1 hour)			
(=)			
(22)	Session 3: Low carbon Society Chair: Assoc. Prof. Dr. Ampat Chidthaisong		
	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong		
13:45 - 14:00	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview)		
	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology		
13:45 - 14:00	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand		
13:45 - 14:00	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards.		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE):		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for		
13:45 - 14:00 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min)	Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3:		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min)	Chair: Assoc. Prof. Dr. Amnat Chidthaisong Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia Title: Promoting Social Forestry to Reduce Green House Emissions through Carbon		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min) 14.15 - 14.30 (15 min)	Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia Title: Promoting Social Forestry to Reduce Green House Emissions through Carbon Credits Speaker 3-4: Assoc. Prof. Sirintornthep Towprayoon, Joint Graduate School of Energy and		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min) 14.15 - 14.30 (15 min)	Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia Title: Promoting Social Forestry to Reduce Green House Emissions through Carbon Credits Speaker 3-4: Assoc. Prof. Sirintornthep Towprayoon, Joint Graduate School of Energy and Environment, King Monkut's University of Technology Thonburi, Thailand		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min) 14.15 - 14.30 (15 min) 14:30 - 14.45 (15 min)	Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia Title: Promoting Social Forestry to Reduce Green House Emissions through Carbon Credits Speaker 3-4: Assoc. Prof. Sirintornthep Towprayoon, Joint Graduate School of Energy and Environment, King Monkut's University of Technology Thonburi, Thailand Title: Low Carbon Research and the Way towards Zero Emission		
13:45 - 14:00 (15 min) 14:00 - 14:15 (15 min) 14.15 - 14.30 (15 min)	Speaker 3-1 (Chair): Introduction (overview) Assoc. Prof. Dr. Amnart Chidthaisong, King's Mongkut University of Technology Thonburi (KMUTT), Thailand Title: Overview of recent development of low carbon development and ways forwards. Speaker 3-2 (ONLINE): Dr. Toshihiko MASUI, Director of the Social Systems Division, National Institute for Environmental Studies, Japan Title: Development of Asia-Pacific Integrated Model and its contribution to carbon neutral society Speaker 3-3: Prof. Dr. Ir. Dodik Ridho Nurrochmat, M.ScF.Trop, IPB University, Indonesia Title: Promoting Social Forestry to Reduce Green House Emissions through Carbon Credits Speaker 3-4: Assoc. Prof. Sirintornthep Towprayoon, Joint Graduate School of Energy and Environment, King Monkut's University of Technology Thonburi, Thailand		

10 February 2023

Time (Thailand)	Program				
Session 4: Materials (Battery)					
	Chair: Prof. Dr. Mohammad Zaki Mubarok, S.T., M.T., Institute of Technology Bandung (ITB)				
08:45 – 09:00	Workshop Opens				
09:00 - 09:15	Speaker 4-1 (Chair): Introduction (overview)				
(15 min)	<i>Prof. Dr. Mohammad Zaki Mubarok</i> , S.T., M.T., Institute of Technology Bandung (ITB), Indonesia				
	Title: The Effect of Scandium Doping in the Cathode on the Structural Properties and Electrochemical Performance of Nickel-Rich NMC 811 Lithium-Ion Batteries				
09:15 - 09:30	Speaker 4-2 (ONLINE):				
(15 min)	<i>Dr. Pimpa Limthongkul</i> , Research Group Director of Energy Innovation Research Group, National Energy Technology Center (ENTEC), Thailand Title: Energy Storage Material Research for Sustainable Development at ENTEC				
09:30 - 09.45	Speaker 4-3 (ONLINE):				
(15 min)	Assoc. Prof. Dr. Nonglak Meethong, Khon Kaen University, Thailand				
(13 11111)	Title: Li-based and beyond Li-batteries for Energy Storage				
09:45 - 10:00	Speaker 4-4 (ONLINE):				
(15 min)	<i>Prof. Junichiro OTOMO</i> , Professor, School of Environment and Society, Tokyo				
	Institute of Technology, Japan				
	Title: Advances in fuel cell technology for highly efficient energy conversion				
	development of protonic ceramic fuel cells and applications.				
10:00 - 10:15	Speaker 4-5:				
(15 min)	Prof. Dr. Eng. Agus Purwanto, ST MT from Sebelas Maret University, Indonesia				
10:15-10:45	Title: Development of nickel-rich cathode material for high density Li-ion batteries Session 4: Group Discussion on future collaboration opportunities in e-ASIA JRP				
(30 min)	Each session-chair will lead their discussion and prepare a short presentation for wrap-up.				
Wrap-up and Closing Session Wrap-up and Closing Session					
	MC: Emi Kaneko, Director, JST Singapore office, Japan)				
10:45 – 11:15	Information of e-ASIA 12 th Call on Environment				
(30 min)	e-ASIA JRP Program Secretariat (10-min Presentation & 20-min Q&A)				
11:15-11:55	Wrap-up Presentations and Comments (10 min each session)				
(40 min)	Each session chair to present a short summary of the group discussion.				
	Comments from the e-ASIA call participating funding agencies (5 min each MO)				
	(by the alphabetical order of country)				
11:55-12:15	> Indonesia: DIKBUDRISTEK				
(20 min)	> Japan: JST				
	> Thailand: PMU-B				
	> Thailand: NRCT				